De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft woensdag de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier in Den Haag voorlopig toegestaan. T-Mobile en Primevest waren naar de rechter gestapt toen bleek dat KPN van de gemeente eveneens toestemming had gekregen zo'n netwerk in het kwartier aan te leggen. Volgens beide klagende bedrijven wordt hun netwerk 'begraven' onder het nieuwe netwerk en wordt daardoor de kwaliteit en dienstverlening bedreigd.
Bij de rechter probeerden zij daarom het instemmingsbesluit dat de gemeente had afgegeven te laten opschorten. De rechter erkent in de uitspraak dat beter onderzoek door de gemeente Den Haag noodzakelijk was, maar vindt opschorting van het instemmingsbesluit te ver gaan. T-Mobile en Primevest zijn 'teleurgesteld', maar zetten de bezwaarschriftprocedure tegen het besluit van de gemeente door.
Het doel van beide bedrijven was niet alleen toegang te houden tot hun eigen glasvezelkabels, ook wilden zij aantonen welke juridische mogelijkheden gemeenten hebben om op te treden tegen partijen die in hun ogen overtollige infrastructuur aanleggen en daarmee de kwaliteit van het al aanwezige glasvezelnetwerk zouden bedreigen. Door de opmerking van de rechter dat de gemeente beter onderzoek had moeten doen, voelen zij zich toch een beetje gesterkt.
Volgens de gemeente kon het gezien de huidige wetgeving niet anders doen dan KPN ook toestemming geven tot het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier. De kwestie van een of meerdere van dat soort netwerken speelt ook elders in de stad. Het mede op aandringen van de gemeente tot stand gekomen overleg tussen de partijen om gebruik te maken van elkaars netwerk, heeft (nog) niet tot een oplossing geleid.